100 Filmajándék a Filmarchívumtól

A tavalyi nagysikerű akció után a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. 

Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat.

A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék- és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a  Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek mellett – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze, a magyar rajzfilmgyártás első egész estés produkciója; és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből válogatunk. Igazi kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei. Felújított minőségben sorakozik fel a magyar animáció sok, évek óta várt alkotása, Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György egyedi filmjei.

A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotóinak, többek között: Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia kevésbé játszott filmjei szerepelnek.

Sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retro hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. Néhány olyan felfedezést is bemutatunk, amelyek 100 év után most láthatók először. Az archívumi kutatómunka során került elő az a kétórányi kameranegatív, amely az 1918-19-es filmhíradók forgatásakor készült, és amelynek képsorairól – feliratok híján – úgyszólván semmit sem tudunk. Az itt publikált első két tekercs megfejtőkre vár, akik a videók alatti komment-mezőkben megoszthatják értékes gondolataikat, tippjeiket a helyszíneket, személyeket és eseményeket illetően. (Segítségül itt találhatók a vágott, és a Filmarchívum által augusztus óta folyamatosan közzétett 100 éves filmhíradók.)

100 Filmajándék válogatással a nagyközönség bepillanthat az archívum munkájába is. Látható lesz magyar játékfilm gyűjteményünk egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézzük az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, A beszélő köntös-t is (Radványi Géza, 1941), amelynek 10 perces színes betétje 15 évvel ezelőtt a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A filmek 2018. december 21.-től 2019. január 4.-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók.

Filmlista és részletes információk a filmekről ezen a linken olvashatók.