Kilenc animációs tervet támogat a Médiatanács

Kilenc új, zömében gyerekeknek szóló animációs film és sorozatepizód gyártásának támogatásáról döntöttek az NMHH Mecenatúra Programjának Macskássy Gyula-pályázatán. Az évente két alkalommal határozó testület idei első döntése értelmében 60,6 millió forintot osztanak szét a kilenc terv között, ezen felül egy indonéziai állatcsempészekről szóló forgatás költségeit is támogatja a Médiatanács.

Zefír és Rebeka történetével folytatódhat Szoboszlay Eszter sorozata, a Cigánymesék, a Cserebogarak újabb epizódja pedig a Polgár-lányok első gyerekkori sikereit mutatja be Egerszegi Krisztina és Kárpáti Rudolf történetei után, B. Nagy Ervin rendezésében. Gyulai Líviusz az Egy jenki Artúr király udvarában című időutazós meséjéhez készíthet újabb részt.
A Budapest Spaceport – egy jövőbeli űrkikötőben játszódó történet – második epizódját Bálint Szilárd rendezi, Pál Balázs pedig a bájos és jókedvű tehénlányról szóló Lilly csodálatos világa című animációs sorozatot viheti tovább. Benkovits Bálint egy új széria, a Marci kertje első fejezetével jelentkezhet, a kertészkedés örömeit bemutatva kicsiknek és nagyoknak.

Az epizódok mellett három önálló animációs filmterv is zöld lámpát kapott. Pataki Szandra és Kemény Zsuzsanna közös rendezésében készül majd az Attitűd, amelynek főhőse kétségbeesetten próbálja egyben tartani egyre inkább széthulló életét, miközen az őt körülvevő tárgyak rendszeresen eltűnnek vagy széthasadnak. Egy távoli, különös bolygót hagy maga mögött egy asztronauta Rebák Tamás Szökési sebesség című alkotásában, Rófusz Kinga pedig az elválásról és egy új élet felépítéséről beszél Otthon című animációjával.

Az ad hoc események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására kiírt Escher Károly-pályázaton a Médiatanács 1,6 millió forintos hozzájárulásról döntött dr. Garai Cintia illegális indonéz papagájkereskedelemről szóló filmje jeleneteinek zökkenőmentes rögzítéséhez.

Forrás: NMHH