Magyarország a Tiszta szívvel című filmet nevezi Oscar-díjra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2016. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2016. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli - írja közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt idén.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 26-án kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben. Till Attila második játékfilmje, a Tiszta szívvel egy akció vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatában állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg egy elhagyott fiú az apjának. 

Tiszta szívvel a Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiá-t gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. Till Attila filmjét a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren nézték meg.

A film nemzetközi premierje nagy siker volt júliusban a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mind a jelentős külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében, majd a palicsi filmverseny legnépszerűbb alkotásaként elnyerte a közönségdíjat. Az Európai Filmakadémia (EFA) nemrég nyilvánosságra hozott 50 alkotásból álló Európai Filmdíjra nevezett filmek listáján egyetlen magyar alkotásként szerepel a Tiszta szívvel.

A Filmalap értékesítési részlege már világszerte több mint 10 területre eladta a különböző forgalmazási jogokat, köztük Törökország, Tajvan és Románia forgalmazóinak. Till Attila filmje külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható ősszel.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)