Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődését, érvényesítse a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeit, biztosítsa az alkotók megfelelő munkakörülményeit, elősegítse a társadalmi és művészeti megbecsülésüket.

Novák Emil HSC

Rólunk

Az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként 2014 júliusában megalakult a Magyar Filmakadémia, jelenleg 425 tagja van.

A Magyar Filmakadémia Egyesület célja a magyar filmművészet és filmipar hosszútávú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdek érvényesítése, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészi megbecsülésük elősegítése.

Nemzetközi példákat követve, a hazai filmszakma és filmipar igényeinek szem előtt tartásával, egyesületi formában jött létre, amelynek alapítói körébe ezúton meghívunk minden olyan filmes szakembert, aki 2 játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm vagy animációs film elkészítésében közreműködött mint producer, rendező, operatőr, vágó, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, látvány-, jelmez-, vagy díszlettervező, hangmérnök, hangmester, smink és maszkmester, és filmalkotásait filmszínházban, illetve televízióban már bemutatták.

Szekcióvezetők

Mozi forgalmazású filmek alkotóinak szekciói

Producer szekció: Hutlassa Tamás
Rendező szekció: Gerebics Sándor
Vágó szekció: Jancsó Dávid
Operatőr szekció: Novák Emil
Forgatókönyv szekció: Laska Pál
Zeneszerző szekció: Márta István
Filmszínész szekció: Horkay Péter
Hang szekció: Juhász Róbert
Látvány-díszlet-és jelmezterveő szekció: Bárdosi Ibolya
Smink-fodrász-maszk szekció: Tesner Anna

Televíziós forgalmazású filmek alkotóinak szekciói

Rendező szekció: Skrabski Fruzsina
Producer szekció: Kisfaludy András
Animáció szekció: Szilágyi Varga Zoltán

A Magyar Filmakadémia feladata a Magyar Filmdíjak évenkénti átadása. A díjakról az akadémia teljes tagsága titkos szavazással dönt.

2018 áprilisában az Akadémia küldöttgyűlése 5 fős elnökséget választott. Az elnökség tagjai:

Sándor Pál, alapító tag, Kossuth-, Balázs Béla és Prima Primissima-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer
Bereczki Csaba, alapító tag, filmrendező, producer, az európai Tanács filmes koprodukciós szervezetében, az EURIMAGES-ban, Magyarország képviselője 2010 óta
Hutlassa Tamás, alapító tag, producer, az Egyesület Producer Szekció küldöttje
Jancsó Dávid, vágó, az Egyesület Vágó Szekció küldöttje
Novák Emil, alapító tag, Balázs Béla-díjas operatőr, az Egyesület Operatőr Szekció küldöttje

Magyar Filmdíj 2020

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét.

A filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2020. január 31-e délig regisztrálhatják, nevezhetik.

A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia szekcióinak zsűrije 5-5 illetve 10-10 filmet nominál (5-5 játék- és tévéfilmet illetve televíziós sorozatot és 10-10 kisjáték-, dokumentum-, animációs filmet), mely filmek a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle ideje alatt moziban kerülnek vetítésre. Az összes benevezett film ingyenesen online is megtekinthető lesz.

A Nevezési szabályzat itt olvasható.

Tovább a nevezéshez