Újabb öt elismerést kapott az Örök tél

Öt díjat kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon az Örök tél. Szász Attila filmjének ítélték a legjobb film és a legjobb rendezés díját, Köbli Norbert és Szász Attila a legjobb forgatókönyvíró, Gera Marina a legjobb színésznő, Nagy András pedig a legjobb operatőr díját kapta.

A pénteken véget ért filmfesztiválon 29 ország 52 alkotása versenyzett, melyek közül 18 volt nagyjátékfilm. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett fesztivál történetében idén fordult elő másodjára, hogy egy film öt díjat kapott, három évvel ezelőtt ugyanennek az alkotógárdának sikerült ez a bravúr a Félvilágcímű filmmel is.

Szász Attila a harmadik magyar filmes, akit a legjobb rendező díjával tüntettek ki, korábban Szabó István és Kamondi Zoltán kapta meg ezt az elismerést. Szász Attila eddig minden filmjével díjat nyert ezen a fesztiválon, a Félvilág öt díja mellett 2015-ben A berni követ című filmjével a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek járó Federico Fellini-díjat nyerte el.

Nagy András szintén harmadjára kapott ezen a fesztiválon operatőri díjat, először a Bibliothėque Pascal című Hajdu Szabolcs-film, másodjára pedig a Félvilág fényképezéséért díjazták.

Gera Marina az első magyar színésznő, aki Tiburonban díjat kapott.

Az Örök tél díjainak száma ezzel tizenhétre emelkedett. A Gulág Emlékbizottság által támogatott filmet először tavaly februárban láthatta a hazai közönség, majd augusztusban az A-kategóriás Montreal World Filmfesztiválon kezdte nemzetközi fesztiválkörútját, amelynek Tiburon a huszonkettedik állomása volt. Az Örök tél legközelebb Iránban és Kolumbiában lesz látható, valamint az 5. Magyar Filmhét műsorán.

Az alkotók legújabb filmje, az Apró mesék című történelmi thriller jelenleg is látható a hazai mozikban.