Ünnepi vetítés és beszélgetés a 85 éves Tóth János rendező, operatőr tiszteletére

Beszélgetés Makk Károllyal és Tímár Péterrel. A rendezvény a Vigadó Sinkovits Imre termében (4. emelet) november 22. 15.00 órakor kezdődik. Két filmvetítéssel: Makk Károly Szerelem és Tóth János Aréna, majd rövid szünet után szakmai beszélgetés következik Makk Károllyal és Tímár Péterrel Janó munkásságáról. A beszélgetést vezeti Gelencsér Gábor.

Tóth János művészete két forrásból táplálkozik: operatőri és rendezői munkásságából. 
Operatőrként arra törekszik, hogy az általa fotografált filmek mind közelebb kerüljenek rendezőként megvalósított vizuális elképzeléseihez. Önálló etűdjei a mozi ősképeihez visszanyúló tanulmányok; olyasfajta „tiszta filmek”, amelyek látványvilágát nehéz a történetmesélő egészestés játékfilmekben érvényesíti, ám amikor ez mégis sikerült, kivételes mű születik.
A beszélgetés során az operatőrt a számára legnagyobb szabadságot biztosító rendező, Makk Károly, a rendezőt pedig a képalkotás legszofisztikáltabb fortélyaira fogékony rendező-operatőr kolléga, Tímár Péter segítségével igyekszünk bemutatni. Mindehhez az operatőri életműből a Szerelem, a rendezőiből az Aréna című filmet hívjuk segítségül. A kétféle megközelítés során remélhetőleg kirajzolódik Tóth János művészetének legfontosabb sajátossága: látásmódjának kivételes és összetéveszthetetlen egysége.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet.