2022 a rekordok éve volt a hazai filmiparban

A Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, ami mintegy 20%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Olyan világsztárok forgattak nálunk, mint Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgard. Már a második félidőben van a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiókomplexumának átfogó fejlesztése, biztosítva a hazai filmipar versenyképességét. Évzáró videót tett közzé a Nemzeti Filmintézet.

Több mint száz magyar alkotás, köztük 20 mozifilm forgott a Filmintézet támogatásával: többek közt a márciusi ifjakról szóló monumentális Most vagy soha!, a Semmelweis Ignác életét bemutató alkotás Koltai Lajos rendezésében, a Tündérkert és az Aranybulla című történelmi sorozatok, valamint Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi.

21 NFI támogatással készült, új, egész estés magyar filmet láthattunk a moziban. Magyar alkotásokat többszáz nemzetközi fesztiválon vetítettek 2022-ben is, és több tucat díjjal tüntettek ki világszerte. Óriási büszkeség, hogy Sipos Zsuzsanna berendező munkáját BAFTA és Oscar-díjjal is jutalmazták a főként Magyarországon forgatott Dűne díszletéért.

A Nemzet Filmintézet több mint 300 pályázatot dolgozott fel, közülük összesen 85 alkotás kapott gyártási támogatást: mozifilmek, tévéfilmek, sorozatok és animációk egyaránt.

A magyar filmörökség hosszútávú megőrzését szolgáló filmdigitalizálási- és restaurálási program keretében a Filmarchívum és a Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően több, mint 20 filmalkotás teljeskörű felújítása valósult meg.

Óriási érdeklődés övezte a fiatalokat támogató Inkubátor Programot, ígéretes pályakezdés volt a Kilakoltatás, a Zanox, a Magasságok és mélységek, a Veszélyes lehet a fagyi és idén is több friss tehetség vághat bele első egész estés filmjének elkészítésébe.

A szakember utánpótlás érdekében a Nemzeti Filmintézet filmes szakmai képzéseket támogatott, alkotótáboraiban és Fast Forward Programjának izgalmas rendezvényein több száz fiatal vett részt. 

A Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosával együttműködve a Filmintézet ismét bemutatta az újdonságok javát a nagyközönségnek a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a hazai filmek legnagyobb ünnepén. Teltházas vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal varázsolt el a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek Budapest-Bécs-Hollywood tematikája csaknem húszezer embert vonzott. 

Magyar film 2022 videó ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: NFI