70 éves Siflis Zoltán

A Balázs Béla-díjas filmrendező szeptember 27-én ünnepelte 70. születésnapját.

Siflis Zoltán, 1952. szeptember 27-én, Szabadkán született, ahol a Tanárképző Főiskolán szerb-magyar környezetnyelv szakon végzett.

1979-1988 között általános iskolai tanárként dolgozott a tavankúti Matija Gubec, a szabadkai Matko Vuković és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolákban. 1988–1995-ig a szabadkai Lifka Videó Stúdió vezetője. 2000-től 2009-ig szabadúszó filmalkotó. 1975-ben kezdett dokumentum-, rövid és animációs filmeket készíteni. Alapítója és vezetője a topolyai első határon túli magyar Szociográfiai Filmműhelynek. A kilencvenes évek elejétől 2008-ig az MTV és Duna Televízió vajdasági tudósító és műsorkészítő hálózatának munkatársa. Két mandátumban a Duna Televízió Társadalmi Kuratóriumának tagja.  

A tartomány művelődésügyi titkárságának forgatókönyv pályázatokat bíráló bizottságának tagja, két mandátumon keresztül elnöke.  2008-tól a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Igazgató Bizottságának elnöke. A Palicsi Európa Filmfesztivál tanácsának alelnöke és a magyar filmek szelektora. A Vajdasági Magyar Filmnapok alapítója-szervezője.

A 90-es években tanulmányt írt a vajdasági magyar filmszociográfiáról.

Tagja az anyaországi Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesületének és a Magyar Rendezők Társaságának is. Eddig 24 szerzői dokumentumfilmet és több mint félszáz televíziós magazinműsort készített. Filmes munkásságáért többek között megkapta az MTV és a Duna Televízió Nívódíját, Kamera Hungária Televíziós Fesztivál legjobb határon túli alkotójának kijáró díját, a Szabadka Pro Urbe, a Bodrogvári, az Aracs  valamint több hazai és nemzetközi fesztivál díját.

2011-ben megkapta a Balázs Béla-díjat, a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység és filmművészeti teljesítményért járó állami kitüntetést.

2012-ben megírta vajdasági magyar filmstratégiát, amely része a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia 2012-2018 kiadványnak, 2012-ben jelent meg a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című filmlexikonja

Jelentősebb alkotásai: Nehéz idők – filmszociográfia, Temetetlen holtjaink –történelmi dokumentumfilm, Ebben a puszta világban-filmszociográfia, Gádorlakók –filmszociográfia, Ez egy inkvizíció – filmszociográfia, Ahol nincs jövő, ott nincs haza –filmszociográfia, Tolja a szél a szekeret – dokumentumfilm, Akik bennünket néznek, azoknak a szeme tükör – művelődéstörténeti dokumentumfilm, Hamis vádak árnyékában –dokumentumfilm, Az Édentől délre – portréfilm, Hangvarázsló –portréfilm, A szecessziós Szabadka –ismeretterjesztő dok.film, A bácsi vár – ismeretterjesztő dok. film, Herceg – portré-dokumentumfilm, Ilán Eldad – portré-dokumentumfilm.

Forrás: Magyar Nemzeti Tanács