A 75 éves Kabay Barna előtt tiszteleg a közmédia

Kabay Barna Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, augusztus 15-én ünnepli 75. születésnapját. Munkássága előtt tisztelegve az érdemes művész legfontosabb alkotásait mutatják be az M5 kulturális csatornán és a Dunán augusztus 14-e és 18-a között.

Kabay Barna filmrendező jelentős hatással volt a hazai filmművészet fejlődésére. Számos alkotásával vált ismertté a magyar és nemzetközi filmes életben. Rendezett dokumentumfilmet, játékfilmeket, életrajzi drámát. A nyolcvanas-kilencvenes években Gyöngyössy Imrével és állandó alkotótársával, Petényi Katalinnal készített filmeket az emberi jogaiktól megfosztottakról, a Gulág, Kazahsztán és Szibéria munkatáborainak rabjairól.

A Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, filmproducer és érdemes művész, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt filmíró augusztus 15-én ünnepli 75. születésnapját. Életműve kiemelkedő darabjaival emlékeznek meg az évfordulóról a közmédia csatornái.

Az M5 kulturális csatorna A közvetítő című 2005-ben készült, a bencések életét, tevékenységét és hivatását bemutató riport-dokumentumfilmsorozatot tűzi műsorára augusztus 14. és 18. között 8:55 órai kezdettel. A film központi alakja Várszegi Asztrik főapát.

Az 1978-as A havasi selyemfiú című film augusztus 15-én 13:50-től látható, ezt követően a Béres József életútja című dokumentumfilmet vetíti 19:00 órától az M5. A későbbi nagyjátékfilmes feldolgozás, A feltaláló rögtön ezután következik a Béres csepp megalkotójáról.

Az életrajzi dráma 21:00 órakor kezdődik a kulturális csatornán. A rendezőt mélyen megérintette Béres József évtizedekig tartó meghurcolásra. A témára azért is figyeltek fel alkotótárasaival, mert hasonló módszerekkel próbálták a feltalálót lejáratni, mint Gyöngyössy Imrét, aki három évig volt ártatlanul börtönben az ötvenes években.

A kiemelkedő filmek sorát A Szigorúan ellenőrzött életek című kétrészes film zárja az M5 kulturális csatornán augusztus 16-án és 17-én 19:00 órakor. A dokumentumfilm a román kommunista diktatúra ördögi mechanizmusát, a Securitate működését, a belső szabadság, a felelősség, a hit és a hűség erejét mutatja be.

Duna a Magyar Filmkritikusok Díjjal elismert Jób lázadásával emlékezik Kabay Barnára. A film Zenthe Ferenc és Temessy Hédi megrendítő alakításával Cannes-ban elnyerte az Ökumenikus Zsűri Díját. Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra is jelölt közös alkotását, az 1983-as Jób lázadását felújított változatban augusztus 15-én 21:50-kor mutatja be a csatorna.

M5:

- Augusztus 14-18. 8:55: A közvetítő
- Augusztus 15. 13:50: A havasi selyemfiú
- Augusztus 15. 19:00: Béres József életútja
- Augusztus 15. 21:00: A feltaláló
- Augusztus 16-17. 19:00: Szigorúan ellenőrzött életek

Duna:

- Augusztus 15. 21:50 Jób lázadása

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: kultura.hu