A Nemzeti Filmintézet kiírta a televíziós pályázatokat

Február 17-től televíziós bemutatásra készülő dokumentum-, ismeretterjesztő- és animáció filmes pályázatokat vár a Nemzeti Filmintézet.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kiírta a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős, januártól működő NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból.  

A Filmintézet moziforgalmazásra szánt alkotásokról döntő testülete, a Filmszakmai Döntőbizottság mellett létrejött a Televíziós Döntőbizottság, amely a beérkező televíziós pályázatok közül fogja kiválasztani azokat a színvonalas, a nézők számára különleges élményt nyújtó filmterveket, amelyeket az NFI támogatásával készíthetnek el az alkotók.  

A Televíziós Döntőbizottság elnöke Káel Csaba kormánybiztos, tagja Ternovszky Béla rendező, dr. Kollarik Tamás filmes szakember, Tóth István Zoltán kommunikációs és televíziós szakember és Benkő Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, dramaturg, továbbá Bellavics István helyettes tag, az Országház Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság vezetője.  

Az NFI a korábbi pályázati rendszer (Mecenatúra Program) alapjaira építve elsőként a dokumentum-, az ismeretterjesztő- és az animációfilmes pályázati eljárásokat hirdette meg. A Televíziós Döntőbizottság értékes dokumentumtartalmak, a természet sokszínűségét, a tudományos eredményeket, kulturális örökséget bemutató informatív ismeretterjesztő filmek és gyermekeknek szóló, valamint szerzői animációs filmek terveit várja. A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén 2020. február 17-től lehetséges a pályázatok benyújtása.  

Az elsőként meghirdetett három pályázati kategóriában két fordulóban összesen 700 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre. A későbbiekben sor kerül majd tévéfilmek, kisjátékfilmek, történelmi dokumentumfilmek, animációs sorozatok és online tartalmak támogatására is. Újdonság lesz a televíziós támogatási rendszerben a televíziós sorozatok gyártására és előkészítésére (forgatókönyv-, filmterv-fejlesztés) kiírt pályázati lehetőség, melynek keretösszege 2020-ban 3 milliárd forint.    

Bővebben: http://nfi.hu/hu/palyazat_valaszto