Boldog születésnapot kívánunk Pécsi Ildikónak!

Május 21-én ünnepli 80. születésnapját Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Filmakadémia Életműdíjasa. 

Pécsi Ildikó hároméves korában, a háború zajában határozta el, hogy színésznő lesz, s bár szülei nem értették, honnan jön az indíttatás, de nem is akadályozták. Hatezer jelentkező közül sikerült a 22-be jutnia, hogy aztán 1962-ben diplomázzon a Színművészeti Főiskolán. Vidéken és fővárosi teátrumokban is játszott. Korán fény derült sokoldalú tehetségére, kezdetben naivákat alakított, de drámai szerepekben, komédiákban és operettekben egyaránt találkozhatott vele a közönség. Idővel kiváló karakterszínésszé érett, amit jellemábrázoló készségének és humorának köszönhet elsősorban. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban annál, hogy íróként és rendezőként is megismerhette a közönség. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Filmakadémia életműdíját idén márciusban kapta meg.

1962-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1966-1970 között a Vígszínház tagja volt. Három-három évet töltött a Mikroszkóp Színpadon és a kecskeméti Katona József Színházban. 1976-1985 között a Radnóti Színpadon, 1985-től 1990-ig a Népszínházban játszott. 1990 óta a József Attila Színház művésznője, de játszik a Vidám Színpadon is. Pályája kezdetén naivaszerepeket alakított, később erős jellemábrázoló készségének és jó humorának köszönhetően kiváló karakterszínész lett belőle. Sokoldalú művész. Színészeten kívül írással, rendezéssel, tanítással is foglalkozik. 1979-től a Színész Szakszervezet elnökségi tagja.