César-díjra jelölték a Saul fiát

César-díjra jelölték szerdán a legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar filmet. Nemes Jeles László nagysikerű alkotása hat művel van versenyben a francia filmművészet legrangosabb elismeréséért, amelynek idén két nagy - egyenként 11 kategóriában esélyes - favoritja van, a Marguerite - A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból).

Saul fia mellett Alejandro González Inárritu Franciaországban csak tavaly bemutatott Oscar-díjas filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), Dzsafár Panahi iráni rendező Arany Medve-díjas alkotása, a Taxi Teherán, a Nanni Moretti rendezésében készült Mia Madre, illetve Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje, aLegújabb testamentum című belga alkotás és aJe suis mort mais j'ai des amis (Halott vagyok, de vannak barátaim) című belga-francia koprodukció esélyes a legjobb idegen nyelvű film díjára. 

 

A jelöléseket Xavier Giannolinak a Marguerite - A tökéletlen hang című filmje és Arnaud Desplechintól a Trois souvenirs de ma jeunesse című film vezeti. Kilenc kategóriában esélyes aMustang című film, amellyel a Saul fia versenyben van az Oscar-díjért. A legjobb film César-díjára esélyes még rajtuk kívül a tavalyi cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, a Dheepan - Egy menekült történeteAz én Szerelmem, a La tete haute (Fel a fejjel), a Mennyit ér egy ember? és a Fatima

A legjobb női főszereplő kategória jelöltjei között szerepel Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Cécile de France, Emmanuelle Bercot - a Fel a fejjel rendezője -, míg a férfiaknál Vincent Cassel, Gérard Depardieu és Vincent Lindon is.

A rendezők között Jacques Audiard (Dheepan), Stéphane Brizé (Mennyit ér egy ember?), Xavier Giannoli, Maiwenn (Az én Szerelmem), Deniz Gamze Ergüven (Mustang), Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin reménykedhet a díjban, amelyet február 26-án adnak át 22 kategóriában, Párizsban.

Forrás: MTI