Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Díjra!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedően 2022. június 9. és 12. között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására.

A díjra való nevezésről, a feltételekről, a döntés folyamatáról lentebb, a nevezési kiírásban tájékozódhatnak.

Magyar Mozgókép Díj 2022

NEVEZÉSI KIÍRÁS

2022. június 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: Nemzeti Filmintézet) támogatásával a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képviseletében a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (a továbbiakban: Szervező) rendezi meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált.

A díjra való nevezésről, a feltételekről, a döntés folyamatáról a részleteket az alábbi pontok tartalmazzák.

Amennyiben a kormányzati járványügyi intézkedések következtében a Magyar Mozgókép Fesztivál megszervezése akadályokba ütközne, úgy a Szervező fenntartja a jogot, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Magyar Mozgókép Díjak átadása 2022-ben egy későbbi időpontban kerüljön megrendezésre.

A nevezésre rendelkezésre álló időtartam abban az esetben sem kerül meghosszabbításra, ha a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Magyar Mozgókép Díjak átadása a járványügyi helyzetre tekintettel csak későbbi időpontban kerülhet megrendezésre.

Szervező fenntartja a jogot, hogy azt a nevezési kategóriát, ahova ötnél kevesebb nevezés érkezik, a díjak elbírálásánál ne vegyée figyelembe.

 

I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Több filmalkotással is lehet nevezni a Magyar Mozgókép Díjra, minden nevezendő filmalkotást külön nevezési lapon kell regisztrálni.

A nevezés akkor teljes, ha a nevező a nevezett filmalkotás(ok)ból egy Vimeo vagy YouTube linket (és a megfelelő jelszót, ha szükséges a megtekintéshez) is feltesz a nevezési lapra.

A nevezési lap ITT elérhető.

A Szervező minden esetben fenntartja a jogát annak, hogy a benyújtott nevezéseket felülvizsgálják és a Magyar Mozgókép Díjért folyó versenyben a nevezést ne fogadják el.

A nevezést a filmalkotás producere nyújthatja be. A filmalkotás rendezője csak abban az esetben nevezheti a filmalkotást, ha előzetes meghatalmazást kapott a filmalkotás producerétől. (A szükséges meghatalmazás minta ITT elérhető.)

Minden nevezést benyújtó kizárólag a saját szellemi alkotását – illetve erre vonatkozó felhatalmazás alapján más személy(ek) szellemi alkotását – jogosult az erre kijelölt online felületen benyújtani. Amennyiben bármely személy a nevezést benyújtó által benyújtott szellemi alkotások birtoklása, felhasználása miatt bármilyen követelést, vagy igényt érvényesít a szervezőkkel szemben, úgy a nevezést benyújtó teljes mértékben köteles mentesíteni szervezőket ezen követeléssel vagy igénnyel kapcsolatban esetlegesen felmerülő valamennyi kötelezettség teljesítése alól.

A nevező a nevezéssel beleegyezik abba, hogy a nevezett filmalkotás a Magyar Mozgókép Fesztiválon (2022. június 9-12.) vetítésre kerüljön. A Szervező fenntartja a jogot, hogy a filmalkotást ne vetítse a Fesztiválon.  

 

II. BENEVEZHETŐ ALKOTÁSOK

Részt vehet minden olyan magyar mozgóképes alkotás, ami állami támogatásból vagy független produkcióként jött létre,megfelel a kiírás feltételeinek és nem nevezett a 2021-es Magyar Mozgókép Díjra.

A Magyar Mozgókép Díjra az alábbi alkotások nevezhetőek:

  • Játékfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között moziforgalmazásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került filmalkotás vagy a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő egész estés filmalkotás
  • Tévéfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között televíziós sugárzásba került filmalkotás vagy a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő tévéfilm

  • Egész estés dokumentumfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között moziforgalmazásba vagy televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került egész estés filmalkotás vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy meghívott alkotásként szerepelt és a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő egész estés filmalkotás.

  • Rövid dokumentumfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között moziforgalmazásba vagy televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került filmalkotás vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy meghívott alkotásként szerepelt és a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő filmalkotás.

  • Ismeretterjesztő filmek az egész estés dokumentumfilm vagy a rövid dokumentumfilm kategóriákban nevezhetnek hosszúságuk szerint meghatározva.

  • Kisjátékfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között moziforgalmazásba vagy televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került filmalkotás vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy meghívott alkotásként szerepelt és a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő filmalkotás.

  • Animációsfilm: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között moziforgalmazásba vagy televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került filmalkotás vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy meghívott alkotásként szerepelt és a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő filmalkotás.

  • Tévé sorozat: 2021.  április 22. és 2022. február 18. között televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre került első epizód vagy a Magyar Mozgókép Fesztiválon 2022. június 9. és 12. között premierként szereplő első epizód.

 

III. A MAGYAR MOZGÓKÉP DÍJ KATEGÓRIÁI

Legjobb játékfilm – 5 jelölt

Legjobb tévéfilm – 5 jelölt

Legjobb tévésorozat – 3 jelölt

Legjobb kisjátékfilm – 5 jelölt

Legjobb animációs film – 5 jelölt

Legjobb egész estés dokumentumfilm – 3 jelölt

Legjobb rövid dokumentumfilm – 5 jelölt

 

EGYEDI ALKOTÓI KATEGÓRIÁK

Ezekben a kategóriákban jelölteket az összes nevezett műfaj alkotóiból válogatja az előzsűri.

 

Legjobb rendező – 5 jelölt

Legjobb női főszereplő – 5 jelölt

Legjobb férfi főszereplő – 5 jelölt

Legjobb operatőr – 5 jelölt

Legjobb forgatókönyvíró – 5 jelölt

Legjobb hangmérnök/hangmester – 5 jelölt

Legjobb zeneszerző – 5 jelölt

Legjobb vágó – 5 jelölt

Legjobb díszlettervező – 5 jelölt

Legjobb jelmez – 5 jelölt

Legjobb maszk – 5 jelölt

Legjobb mellékszereplő – 5 jelölt

 

TOVÁBBI DÍJAK

Életműdíj

Legjobb elsőfilmes rendező – 5 jelölt

Közönségdíj

 

IV. A MAGYAR MOZGÓKÉP DÍJ ZSŰRIZÉSÉNEK FOLYAMATA

 

ELŐZSŰRI

A szakmai előzsűri 2022. február 18. és 2022. március 16. között választja ki a versenyben induló alkotásokat és határozza meg, hogy a benevezett alkotások milyen kategóriákban versenyeznek.

A Magyar Mozgókép Díj előzsűri biztottságaiba a következő filmszakmai szereplők delegálnak egy-egy tagot:

- Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

- Nemzeti Filmintézet

- Magyar Filmakadémia szekciói kategóriánkénti delegáltjai

- Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak kategóriánkénti delegáltjai, illetve az animációs kategóriában Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak delegáltja

- Alkotókat tömörítő mozgóképszakmai szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek, szakszervezetek) kategóriánkénti delegáltjai

Delegáltat az a 2021. január 1-je előtt nyilvántartásba vett mozgóképszakmai szervezet küldhet, aminek minimum 15 tagja van, és jelentkezik az előzsűrizési feladatra 2022. február 11. előtt a versenyinfo@magyarfilmakademia.hu email címen.

 

ZSŰRI

A díjakról a Magyar Filmakadémia tagsága 2022. március 16. és 2022. június 2. között dönt.

 

V. A NEVEZÉSSEL KAPCSOLATOS ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

a. Egész estés filmalkotás: legalább 70 perc hosszúságú játékfilm vagy dokumentumfilm

  1.  A Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos moziforgalmazásnak tekinti:

Ha a filmalkotás 2021.  április 22. és 2022. február 18. között Magyarországon moziforgalmazásba került. A nevezéshez szükséges a Nemzeti Filmiroda által kiadott hivatalos korhatár besorolás is.

  1.  A Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos televíziós sugárzásnak tekinti:

Ha a filmalkotás 2021.  április 22. és 2022. február 18. között Magyarországon televíziós sugárzásra került.

  1.  A Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos streaming bemutatásnak tekinti:

Díj ellenében igénybe vehető programozott streaming platformon történő bemutatás.

e. A Magyar Mozgókép Fesztivál magyar filmnek tekinti:

Ha a film költségvetésében a magyar forrás meghaladja a koprodukciós partnerek egyenkénti hozzájárulását.

 

  1.  A Magyar Mozgókép Fesztivál által elfogadott fesztiválszereplések:
  • Animafest Zagreb (HRV)
  • Annecy International Animated Film Festival (FR)
  • Berlinale (DE)
  • BFI London Film Festival (UK)
  • Bristol Brief Encounters (UK)
  • Brussels Short Film Festival (BEL)
  • Budapest International Documentary Festival - BIDF (HUN)
  • Cairo (EGY)
  • Cannes Critics’ Week (FR)
  • Cannes Directors’ Fortnight (FR)
  • Cannes Film Festival (FR)
  • CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (HUN)
  • Clermont-Ferrand Short Film Festival (FR)
  • Cork Film Festival (IRL)
  • Cottbus Film Festival (DE)
  • Cracow International Short & Docu Film Festival (POL)
  • Drama International Short Film Festival (GRC)
  • Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (HUN)
  • Gent Film Fest (BEL)
  • Grimstad Norwegian Short Film Festival (NOR)
  • Hiroshima International Animation Film Festival (JAP)
  • International Documentary Film Festival Amsterdam - IDFA (NL)
  • International Film Festival of India (IND)
  • Jihlava International Documentary Film Festival (CZE)
  • Karlovy Vary IFF (CZE)
  • Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (HUN)
  • Leipzig DOK (DE)
  • Locarno IFF (CH)
  • Locarno Semaine de la Critique (CH)
  • Mar Del Plata IFF (ARG)
  • Montreal IFF (CAN)
  • Moscow IFF (RUS)
  • New Horizons International Film Festival (POL)
  • New York Tribeca Film Festival (USA)
  • Oberhausen International Short Film Festival (DE)
  • Odense Short Film Festival (DK)
  • Ottawa International Animation Film Festival (CAN)
  • Park City Sundance Film Festival (USA)
  • Rotterdam IFF (NLD)
  • San Sebastian IFF (ESP)
  • Sarajevo Film Festival (BIH)
  • Shanghai IFF (CHN)
  • Sundance Film Festival (USA)
  • Tampere Film Festival (FIN)
  • Tokyo International Film Festival (JPN)
  • Tokyo Short Shorts Film Festival (JPN)
  • Toronto Hot Docs Documentary Film Festival (CAN)
  • Toronto International Film Festival – TIFF (CAN)
  • Transilvania International Film Festival (RO)
  • Valladoid International Film Festival (ESP)
  • Venice IFF (IT)
  • Verzió Film Festival (HUN)
  • Vila do Conde Curtas – International Film Festival (PRT)
  • Warsaw Film Festival (POL)
  • Wiesbaden GoEast Film Festival (DE)


2. A Magyar Mozgókép Fesztivál első filmesnek tekinti azt a rendezőt, akinek játékfilm kategóriában nevezett filmje Magyarországon 2021. április 22. után, vagy még nem került moziforgalmazásba. 


3. Közönségdíj kategóriában az előzsűri által a legjobb játékfilm kategóriában kiválasztott nagyjátékfilmek vesznek részt.

 

VI. HATÁRIDŐ

A filmalkotások nevezésének határideje: 2022. február 18. éjfél

 

VII. ADATVÉDELEM

Az adatok kezelése a teljes folyamat alatt az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (Általános Adatvédelmi Rendelet), valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek betartásával történik, különös tekintettel a nevezést benyújtókat megillető jogok gyakorlására.

A jelentkezés kapcsán kezelt személyes adatok köre: név, email cím, telefonszám.

Az adatkezelési időtartama: a kiválasztási, zsűrizési folyamat, rendezvények. 

Az adatok az adatkezelési időtartam lejártával haladéktalanul törlésre kerülnek, amennyiben a nevezőtől eltérő felhatalmazás nem érkezik.

Az adatokba betekintési joggal bírnak: előzsűri tagok, zsűritagok, a fesztivált rendező szervezetek meghatározott munkavállalói.

A nevezett alkotásokban megjelenő személyes adatok jogszerűségéért a film nevezői vállalják a felelősséget.

A nevezési szabályzatnak nem megfelelő filmalkotásokat a szervezők nem tudják figyelembe venni.

LINK adatvédelmi tájékoztatóhoz

 

Fesztivál szervezők kontakt: versenyinfo@magyarfilmakademia.hu, +36 30 514 5765.