Ezeket a magyar filmeket várjuk ősszel

Erős év végét ígér a mozikban a magyar filmipar: a következő hetekben egymás után landolnak a vetítőtermekben a Filmalap támogatásával elkészült alkotások.

És bár borítékolható, hogy a Kincsemtől semmi sem tudja elvitatni az idei elsőséget (Herendi Gábor romantikus kalandfilmje bőven 400 ezer néző és 500 millió forint bevétel felett jár), a Viszkis-film és a Budapest Noir kasszasikernek ígérkezik.

Szeptemberben

Már e hónapban vetítik a magyar mozik Vékes Csaba első rendezését, a Hetedik alabárdos című szatirikus vígjátékot, amely két hete az A-kategóriás montreali filmfesztiválon debütált. A humoros karriertörténet főhőse egy mellőzött színész, aki egy váratlan felkérésnek köszönhetően az örök statiszta szerepéből kilépve a színház főrendezőjévé válik. Innentől nem csak saját álmaiért, hanem az egész társulatért is küzdenie kell, ami persze nem olyan egyszerű. A Hetedik alabárdos főszerepében Bánki Gergely látható, akivel idén már a Brazilokban is találkozhattunk, korábban pedig Vranik Roland kultfilmjében, a Fekete kefében szerepelt.
Jön új magyar animációs film is, mégpedig az izraeli koprodukcióban készült Salamon király kalandjai. A nagyjából 700 millió forintból megvalósított családi rajzfilmen nemzetközi stáb dolgozott, belga rendezővel az élen, a forgatókönyvét Böszörményi Gyula (a Gergő és az álomfogók szerzője) írta. A szinopszis szerint a történet főhőse a 17 éves, uralkodásra éretlen Salamon király, aki éppen esküvőre készül Sába királynőjével. De Hadad, Edóm utolsó királyának a fia bosszút áll Salamonon apja bűnéért, Edóm lerombolásáért. Megidéz egy démont, Salamon pedig máris a sivatag közepén találja magát, távol az országától. Hű társával, Tobival, a sivatagi rókával útnak indul, hogy visszaszerezze a trónt. Amit érdemes megjegyezni: úgy tűnik, 2017-ben jószerével nincs magyar film Nagy Ervin nélkül – a Kincsem Blaskovich Ernője, akit Enyedi Ildikó Testről és lélekről című rendezésében is láthattunk, valamint szerepel a Hetedik alabárdosban is, itt és most Salamon szinkronhangjaként vesz részt a produkcióban.

Két magyar dokumentumfilm is a mozikba kerül szeptemberben. Már e hét végén látható Sipos József Bartók című 65 perces dokuja, amelyben Bartók Béla fia, a család emigrációja óta az Egyesült Államokban élő, 92 éves Bartók Péter eleveníti fel édesapja emlékét. A másik alkotás Simonyi Balázs Ultra című munkája, amely az ultramaratonisták világába, a legendás, 246 kilométeres Spatathlon futóverseny kulisszái mögé enged betekintést, úgy, hogy a rendező maga is többször teljesítette a távot.


Októberben

Visszatér a mozikba a 86 éves Mészáros Márta, aki huszonhatodik alkotásával ismét egy hazugságokkal, elhallgatásokkal terhelt család- és nőtörténet nyomába indul. A rendező Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal írta a dráma forgatókönyvét, amelynek hátterében egy „apátlan nemzedék”, a háborús gyerekek tapasztalata áll. Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó története egy anya és lánya kapcsolatáról, ezen keresztül történelemről, identitásról mesél. Olga, a sikeres ügyvéd Bécsből tér haza, amikor idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga a család múltjában kutatva egy kibeszéletlen titokra bukkan. Az Aurora Borealis főszerepeiben Törőcsik Mari, Törőcsik Franciska (a fiatal Mária) és Tóth Ildikó látható, de feltűnnek a produkcióban az európai filmművészet ismert arcai is.


Novemberben

A nagy tömegvonzást jelentő filmek premierjét novemberre időzítették a magyar forgalmazók. Hó elején a Kondor Vilmos 2008-as sikerkönyvéből forgatott Budapest Noirra érdemes jegyet váltani; a harmincas évek bűnös magyar fővárosát és Gordon Zsigmond bűnügyi riporter első nyomozásának történetét Gárdos Éva vitte át a filmvászonra. Gömbös Gyula halott, a Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak – aki annak idején olvasta a rövid idő alatt kultkönyvvé vált krimit, minden bizonnyal emlékszik a kezdetekre. Hogy a rendezőnek sikerül-e ugyanaz a műfaji bravúr, mint a szerzőnek, azt majd a kész alkotás mutatja meg, a Kolovratnik Krisztiánnal, Anger Zsolttal, Tenki Rékával forgatott mozi eddig megjelent előzetesei kimondottan – komoran és füllesztően – ígéretesek.

A Hollywoodból kimondottan erre a projektre hazahívott Antal Nimród A Viszkis című mozijára november 23-ig kell várni. Az Ambrus Attila egykori jégkorongozó bankrablásainak igaz történetét feldolgozó, több mint egymilliárd forintból leforgatott film az ígéretek szerint az amerikai akciófilmek technikai profizmusát keresztezi a rendszerváltás utáni ká-európai miliő sajátos hangulatával. A címszerepet Szalay Bence alakítja, a nyomába eredő rendőr szerepében Schneider Zoltán látható, a barátnő Móga Piroska.


Decemberben

Az alkotók szerint ez nem egy rosszízű vicc, hanem egy szatirikus vígjáték, amelynek humorához Bacsó Péter A tanú című klasszikusa adta az inspirációt. Lengyel Balázs filmje, a Lajkó – Cigány az űrben azzal az ötlettel játszik el, mi lett volna, ha 1957-ben a szovjet űrprogram keretében egy baráti ország kapja meg az esélyt, hogy delegálja a földkerekség első kozmonautáját. Így kerül Serbán Lajos, alias Lajkó, a magyar roma permetezőpilóta (Keresztes Tamás játssza) Bajkonurba. A bemutató időpontja: december 14. (as)

Forrás: ujszo.com