FEBRUÁR 26-29. KÖZÖTT JÖN A MAGYAR FILMDÍJ 2020 - MAGYAR MOZGÓKÉP SZEMLE

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmdíjra nominált alkotások mellett kísérő programként idén először népszerű magyar on-line csatornák alkotásaiból készült válogatást is megnézhet majd a közönség. Immár nyilvános, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén, 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor. 



Béres Ilona a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1964-ben. A hatvanas évek számos kosztümös történelmi filmjében játszott főszerepet, így Gertler Viktor rendezésében Az aranyemberben, Várkonyi Zoltán legendás alkotásában A kőszívű ember fiaiban és Ranódy László filmjében, az Aranysárkányban is.

Cserhalmi György a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas színész, érdemes művész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Több mint kétszáz filmben játszott, számos Oscar-díjra jelölt film szereplője, melyek közül Szabó István Mephisto című műve meg is kapta a díjat. Felejthetetlen alakítást nyújtott többek között Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című alkotásában, András Ferenc 1982-ben bemutatott filmjében, a Dögkeselyűben és az 1985-ben készült A nagy generáció című alkotásában, valamint Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című 1984-es filmjében.

Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Számos enigmatikus filmszerep fűződik a nevéhez, többek között Bereményi Géza Eldorádó című filmjében 1988-ban, Tímár Péter Csapd le csacsi! című vígjátékában 1990-ben, és a 6:3-ban 1998-ban, vagy Bereményi Géza 2002-ben készült A Hídember című alkotásában.

Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Jelentős szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, Makk Károly Mit csinált felséged 3-tól 5-ig című 1964-es vígjátékában és András Ferenc 1977-es Veri az ördög a feleségét című alkotásában. Országos ismertségét a Linda című tévésorozatban játszott alakítása is erősítette.

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész 1961-ben diplomázott Máriássy Félix osztályában. Több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. 1982-ben Oscar-díjat kapott a Mephisto című filmért, és jelölték a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen című filmjeit is. Négy díjat vehetett át Cannes-ban, megkapta a David di Donatello-díjat a Mephistóért, a Brit Filmakadémia legjobb külföldi filmnek járó díját a Redl ezredesért, továbbá a Bizalommal és az Édes Emma, drága Böbe című filmjével díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A napfény íze 1999-ben Európai Filmdíjat kapott.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle keretében, 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor. Az életműdíj Varga Viktor ötvösművész alkotása.