Gratulálunk, óriási siker megvan az első magyar Aranyglóbusz a Saul fia című filmnek!

Magyar idő szerint vasárnap éjjel tartották Los Angelesben a Hollywoodban élő külföldi újságírók díjátadóját, a Golden Globe-gálát: 27 év kihagyás után nemcsak magyar film került végre a mezőnybe, de Nemes Jeles László első filmjének az is sikerült, ami korábban még soha: megvan az első magyar Aranyglóbusz, a Saul fia nyerte a legjobb külföldi film kategóriáját.

A díjat Helen Mirren és Gerard Butler adták át, és Helen Mirren is kiemelte, hogy ez az ország először nyeri ezt a díjat. Az asztal körül ott ült Röhrig Géza színész, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek, de a színpadra csak Nemes ment fel és mondott beszédet. A díjat Röhrig Gézának, producereinek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a Sony Pictures Classicsnek köszönte meg. Majd azt mondta: "A holokauszt az elmúlt évek során egy absztrakt fogalom lett. Számomra pedig egy arc - ne feledjük el ezt az arcot!" - mondta, majd lement a színpadról.

A Saul fia diadalmenete Cannes-ban kezdődött, ott a fesztivál nagydíját nyerte, valamint megvette a világforgalmazási jogait a Sony Pictures Classic. Az Aranyglóbusz jelölés, az Oscar-shortlist és az év végi listák már megmutatták, hogy a Saul fia fontos és megkerülhetetlen filmmé nőtte ki magát az év során, így valószínűleg ott lesz majd a legjobb öt között az Oscar-díjon is: a külföldi filmek között szinte biztosan, de az sem elképzelhetetlen, hogy a nagyobb kategóriák (legjobb film, operatőr, hangmérnök) között is jelölést kap a film. Az Oscar-jelöltek listáját január 14-én, csütörtök délután jelentik be.


2015. május 15: Bemutatják a Saul fiát a Cannes-i Filmfesztiválon. A film elsöprő sikert arat, a kritikusok odavannak érte.

2015. május 17. A Sony Pictures Classics éjszakába nyúló csatározások árán, de megszerzi a filmet, így ők lesznek a film világforgalmazói, ami különösen az amerikai forgalmazás miatt nagyon fontos. 

2015. május 23. közeleg a Cannes-i filmfesztivál vége, de még mindig mindenki a Saul fiáról beszél, az esélyesek között emlegetik a filmet, közben elkezdenek befutni a különdíjak: a Saul nyeri a külföldi kritikusok Fipresci-díját és a fontos társadalmi témákat feldolgozó filmeknek járó Francois Chalais-díjat.

2015. május 24. A Saul fia című magyar film, Nemes Jeles László első filmje a zsűri nagydíját kapja, a díjat Mads Mikkelsen adja át, majd Sophie Marceau az Indexnek lelkendezik a filmről. Éjszaka kiderül, hogy a fesztivál technikai nagydíját is a Saul fia kapta.

2015. június 11. Magyarország bejelenti, hogy a Saul fiát nevezzük a legjobb külföldi film Oscar-díjára. Közben már az is kiderült, hogy olyan sok ország vette meg a filmet, hogy ugyan még be sem mutatták Magyarországon, de máris visszahozta azt a pénzt, amibe a forgatása került. A hónap végéig 50 ezer magyar nézi meg a filmet.

2015. augusztus 23. A Saul fia egymás után kapja a fesztiválmeghívásokat, bekerül a Torontói Filmfesztiválra, megnyeri a Szarajevói Filmfesztivált, a Telluride-on a legjobb filmnek választják a kritikusok.

2015. november 25. Az Indepent Spirit Awards sem nézett a magyar film felé Szabó István óta, most ott van a Saul fia a legjobb külföldi film díjára jelöltek között. Közben egyre több amerikai testület hozza ki az évet értékelő listáját, New Yorkban és Los Angelesben is, mindenhol ott szerepel az élen a Saul fia.

2015. december 10. A Hollywoodban élő külföldi újságírók bejelentik a jelöltjeiket, a Saul fia ott van az öt legjobb külföldi film között. Az Oscar még csak a 9-es shortlistet jelenti be, azon is rajta van a film. A Guardian év végi listáján a Saul fia az első helyezett.

2016. január 10. A Saul fia elnyeri az Aranyglóbuszt a legjobb külföldi film kategóriában.

Forrás: index.hu