Jön az első Budapesti Klasszikus Film Maraton

Ilyen még nem volt: Fábri, Radványi, Dargay, Curtiz, Lubitsch, Romy Schneider, Michael Caine és Kabos Gyula egyszerre Budapesten!

Idén januárban a Filmalap vette át a Magyar Nemzeti Filmarchívumot, az elmúlt hónapokban újjászervezett Filmarchívum négy napos nemzetközi archív filmfesztivált rendez Budapesten. Az első Budapesti Klasszikus Film Maraton 2017. november 2-5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában lesz.

Az idén 60 éves Filmarchívum több mint 70 ezer filmet, félmillió fotót, több tízezer plakátot, díszlet- és jelmeztervet, valamint több mint egymillió dokumentumot őriz. A Magyar Nemzeti Filmalap tíz évre szóló Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programot indított el a nemzeti filmvagyon filmjeinek restaurálása érdekében. Az első évben Fábri Zoltán teljes életműveRadványi Géza Valahol Európában és Enyedi Ildikó Az én XX. századom című alkotásai, valamint Dargay Attila animációs filmjei kerültek a programba. 

A Filmarchívum 60. születésnapja alkalmából megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maraton a Filmarchívum féltve őrzött, páratlan kincseit mutatja be a nagyközönségnek és a nemzetközi szakmának.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton fókuszában a felújított hazai és nemzetközi klasszikus filmek, és a Filmarchívum története és tevékenysége áll. A közönség először a Maratonon láthatja a 100 éve született zseniális filmrendező, Fábri Zoltán öt alkotását digitálisan restaurálva, melyek közül a Körhintalesz a nyitófilm. Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója szerint: „A Körhinta digitális kópiájának cannes-i vetítése idén májusban óriási sikert aratott, a nemzetközi filmes szakemberek egyöntetű elismeréssel adóztak a nagy magyar klasszikus előtt. Itt az ideje, hogy Magyarországon is újranézzük a híres Fábri-filmeket, amelyek most még talán szebbek, mint bemutatásukkor.”

A Maratonon újra mozivásznon lesz látható Radványi Géza Valahol Európában és a Romy Schneider és Lili Palmer főszereplésével készült Lányok egyenruhában című filmje is. A szórakoztató filmek, többek között a Hyppolit, a lakáj és az Ez történt Budapestena magyar hangosfilm kezdeti időszakába kalauzolnak.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Filmarchívum gyűjteményéből tematikus válogatásokat is műsorra tűz. A Magyar Világklasszisok programban lesz látható az egyik leghíresebb magyar rendező, Kertész Mihály – a későbbi Oscar-díjas Michael Curtiz – 100 évvel ezelőtt Budapesten forgatott Utolsó hajnal című filmje. A Hollywoodban befutott másik neves rendezőnk, Tóth Endre(André De Toth) két alkotása is műsoron lesz. A Két lány az uccán a Martin Scorsese World Cinema Foundation alapítványa által felújított 35mm-es kópiájáról, a Michael Caine főszereplésével készültPiszkos játék a Filmarchívum saját kópiájáról lesz vetítve. A Scorsese kedvenceként jegyzett Oscar-díjas Pressburger Imre (Emeric Pressburger) és Michael Powell Vörös cipellők című filmjéhez kapcsolódva a híres brit filmtörténész, Charles Drazin előadást tart a film nem mindennapi keletkezéstörténetéről.

A Maraton két fergeteges vígjátékon keresztül mutatja be az egykori Monarchia területéről elvándorolt alkotók hollywoodi sikereit. Ernst Lubitsch Lenni vagy nem lenni című filmjének forgatókönyvét Lengyel Menyhért írta, míg a hétszeres Oscar-díjas Billy Wilder Egy, kettő, három című filmje Molnár Ferenc azonos című színdarabjának adaptációja, díszlettervezője pedig az Oscar-díjas magyar, Alexander Trauner (Trauner Sándor) volt. Vizuális kalandozásként Zsigmond Vilmos egykori tanára, a Badal János (Jean Badal) fényképezte Bakaruhában (rendező: Fehér Imre) és a Playtime (rendező: Jacques Tati) című filmek vetítésére is sor kerül.

A Francia Intézetben nemzetközi filmes szakemberek részvételével filmvetítésekkel és konferenciákkal dúsított szakmai nap megrendezésére is sor kerül.

Az első Budapesti Klasszikus Film Maraton további programjait a szervezők a következő hetekben jelentik be.