Kárpáti György lett a FIPRESCI főtitkár-helyettese

Kárpáti György filmkritikust, újságírót, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának titkárát választotta főtitkár-helyettesének az olaszországi Bariban tartott éves közgyűlésén a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI.

Kárpáti György személyében a szervezet első alkalommal választott főtitkár-helyettest, amellyel elkezdődött a FIPRESCI utódlási folyamata. Jelenlegi megbízatása két évre szól, amelyet követően ő válthatja a főtitkári székben a német Klaus Edert, aki 29 éve tölti be a tisztséget. Kárpáti Györgyöt egyhangúlag választották meg a pozícióra, amely - mint mondta - azért nagy jelentőségű, mert magyar kritikus még sosem töltötte be a legnagyobb nemzetközi filmkritikus szervezet főtitkári posztját. A FIPRESCI operatív működtetését a főtitkár és a főtitkár-helyettes végzi, az elnök a szervezetben reprezentatív szerepet tölt be.
Az újságíró úgy fogalmazott: megbízatása a magyar filmkritika elismerése is, hiszen a magyar szakemberek ugyan hasonló kihívásokkal küzdenek itthon, mint a világ más országaiban dolgozó kritikusok, megítélésük azonban nemzetközi színtéren gyakran sokkal jobb, mint Magyarországon. Kárpáti György legfontosabb feladatának a filmkritikus szakma hitelességének megőrzését, a minőségi filmkritika gondozását tekinti Magyarországon és külföldön egyaránt.

A szervezet április első napjaiban tartotta éves közgyűlését, a találkozón újabb két évre elnöknek választották a török Alin Tasciyan kritikust. A FIPRESCI két új alelnöke a francia Isabelle Danel, a legnagyobb francia kritikusszövetség elnöke és a lengyel Barbara Hollender, a lengyel kritikusok elnöke lett.

A magyar szakember két terminuson keresztül volt a szervezet egyik alelnöke. Az elmúlt négy évben az egységes arculatért felelt és sikeresen vezényelte le a szövetség kommunikációjának megújítását. A FIPRESCI több mint 70 fesztiválon - köztük Cannes-ban és a magyar Cinefest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon - jelen van zsűriként világszerte, ezek kommunikációjának megszervezése, összefogása volt az egyik leglátványosabb feladata.

A FIPRESCI 48 nemzeti szekcióból áll, Japántól és Dél-Koreától kezdve Ausztrálián, Bangladesen és Brazílián át egészen Kanadáig. A FIPRESCI magyar tagszervezete a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikusi Szakosztálya. A magyar tagszervezet elnöke Báron György, titkára Kárpáti György. A szövetség tavaly ünnepelte alapításának 90. évfordulóját, ebből az alkalomból Alan Parker, Jean-Jacques Annaud, Constantin Costa-Gavras, Ettore Scola, Andrzej Wajda, Edgar Reitz, Margarethe von Trotta, Nanni Moretti és Tarr Béla is megkapta munkássága elismeréseképp a FIPRESCI 90 Platinum díjat.

(forrás: MTI)