Magyar-francia koprodukciók készülőben

Magyar-francia kormányközi filmkoprodukciós megállapodást írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague budapesti francia nagykövet hétfőn a magyar fővárosban.

„A megállapodás lehetőséget nyújt arra, hogy francia-magyar koprodukcióban mindkét országban növekedjen a saját gyártású filmek száma. Az egyezmény alapján ezek a koprodukciós művek egymás országában minden olyan kedvezményt és támogatást megkapnak, ami a saját gyártású filmeknek jár” – hangsúlyozta Balog Zoltán az aláírást követően. A mostani megállapodást hároméves előkészítő munka előzte meg, és a legutóbbi filmes egyezmény 1970-ben született a két ország között. Ugyanakkor afrancia és a magyar filmesek közötti együttműködés ennél jóval régebbi, majdnem száz éves, és „beszélhetünk a kölcsönös inspirációról, a nagy francia új hullámnak a magyar film megújítására gyakorolt hatásáról” – fogalmazott Balog Zoltán. Megemlítette, hogy az idei cannes-i nagydíjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is francia filmes iskolában szerezte meg tudása jelentős részét. Hozzátette: ebből is látszik, milyen sikeresek vagyunk, ha együttműködünk.

„Franciaország, a francia film és a filmpolitika mindent elkövet azért, hogy a hazai gyártású filmek aránya minél nagyobb legyen. Ebben a magyaroknak még komoly fejlődésre van szükségük, még mindig nagyon alacsony a magyar gyártású filmek aránya a mozikban bemutatott alkotások között” – jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere. Roland Galharague elmondta, hogy Franciaországban nagyra értékelik a magyar filmeket. Példaként említette Jancsó Miklós és Tarr Béla munkásságát, és szólt arról, hogy a Saul fiát hamarosan a francia mozikban is bemutatják. A nagykövet szerint a megállapodással tovább lehet növelni a szerzői mozik sokszínűségét. „Az együttműködéssel az eddigieknél jobban eloszthatók a filmkészítéssel járó kockázatok a magyar és a francia fél, illetve az egyéb országokból érkező filmkészítők között. A megállapodás megmutatja, hogy Franciaország és Magyarország mennyire elkötelezett a kulturális sokszínűség irányában” – fejtette ki.

 

Forrás: MTI

buy zopiclone online uk