Meghalt Bara Margit színésznő

Az ötvenes-hatvanas évek ünnepelt, majd méltatlanul mellőzött színésznője 88 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Bara Margit Kolozsváron született 1928-ban, és a helyi színházban kezdte színészi pályáját, majd az ötvenes évek közepén Magyarországra települt. A tehetséges és szép színésznő hamar megkapta első főszerepét Ranódy László Szakadék című alkotásában, és onnantól kezdve az egyik legtöbbet foglalkoztatott filmszínésznő lett.
A teljesség igénye nélkül néhány híres filmszerepe: A tettes ismeretlen, Bakaruhában, Ház a sziklák alatt, Szegény gazdagok, Zápor, Pacsirta, Hideg napok, Aranysárkány.
A hatvanas évek közepétől azonban a filmszerepei elfogytak, miután kegyetlen és alaptalan rágalomhadjárat indult ellene: Bara Margitot is belekeverték a korabeli sikeres vendéglátóipari vezető, Ónody Lajos elleni koncepciós perbe, annak ellenére, hogy nem is ismerték egymást. Az egész városban elterjedt a vadászházakban lezajlott vad orgiákról szóló pletyka, az utcán utána kiabáltak, obszcén telefonokat, gyalázkodó névtelen leveleket kapott. Hiába próbált védekezni a rágalmak ellen, a Nemzeti Színházból az utcára tették, a kollégák, barátok elfordultak tőle,
Az ígéretesen induló pályája derékba tört, és a színésznő 1978-ban visszavonult. Második férjével, Gyarmati Dezső vízilabdázóval egy ideig külföldön is éltek, unokája Szilágyi Liliána úszó.

Bara Margit játszott a Petőfi Színházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is, pályáját pedig a rendszerváltás után több elismeréssel is díjazták: 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2002-ben Kossuth-díjat kapott, 2011-ben a Magyar Filmszemle Életműdíjában részesült, 2012-ben pedig Budapest díszpolgára lett.

https://antiestrogensonline.net https://bestabortionpillsonline.com