Meghalt Schubert Éva

A Kossuth-díjas színésznő 86 éves volt.

A gyászhírről Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala közleményben értesítette a sajtót. Tarlós István a következőket írta: "Fájdalommal értesültem Schubert Éva Kossuth-díjas, Érdemes Művész halálhíréről. A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti". 

Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy apácáknál nevelkedett.

1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább. Gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el.

Felvételizett esti tagozatra a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt. Később a Játékszínben és a soproni Petőfi Színháznál játszott. 2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett. Humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült, Budapesten az IBS színpadán évekig nagy sikere volt Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájának címszerepében. Rengeteg játék és tévéfilmben játszott, szerepelt a Szomszédok című sorozatban is.  Ha a színpadon nem kapott elég feladatot, darabokat fordított németből, franciából, angolból. Tíz évig tanított énekeseknek színészmesterséget a Zeneakadémián, de oktatott Gór Nagy Mária Színitanodájában is. Rendezett operát Esztergomban és a Zeneakadémián, prózát a Játékszínben és Miskolcon, a Piaf, Piaf című drámát, melynek társszerzője volt, a tatabányai Jászai Mari Színházban.  A Kossuth-díjat 2013-ban vehette át "a drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért". Ugyanabban az évben Budapest díszpolgára lett.

A művésznő csontritkulása miatt az utóbbi időben kerekesszékbe kényszerült, de lelkileg teljesen egészségesnek érezte magát. 

Forrás: fidelio.hu