Történelmi filmes programot indít a Filmalap

Várhatóan már augusztusban megjelenik a Filmalap történelmi filmes programjának felhívása, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet majd jelentkezni. A Filmalap a mostani kezdeményezéssel egyszerre ösztönzi az alkotókat a történelmi témák feldolgozására és figyelembe veszi a magyar mozinézők igényeit.

A Filmalap eddig is több történelmi film, köztük pl. a Kincsem, az 1945, a Saul fia, az Anyám és más futóbolondok a családból, a Hajnali láz vagy az Aurora Borealis megvalósítását támogatta. Jelenleg is több történelmi témájú forgatókönyv áll fejlesztés alatt.

A magyar nézők a vígjátékok után történelmi filmeket néznek a legszívesebben. „Minden, amire büszkének lehet lenni, minden, ahol feltűnt egy hősi tett, minden, ahol volt valami olyan konfliktus, ami egy drámát eredményezett, minden ilyen vagy hasonló történet a magyar történelemből esélyes lehet arra, hogy film készüljön belőle.” – nyilatkozta a program kapcsán Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

A benyújtott filmtervek közül kiválasztott tervek 1 millió forintos díjazásban részesülnek. A továbbiakban a Filmalap pályázati rendszerében az első forgatókönyv változat elkészítésére plusz 1,5 millió ft fejlesztési támogatást kaphatnak, és a legjobb filmtervek eljuthatnak a gyártási támogatásig.

A hamarosan megjelenő felhívás minden egyéb részletről tájékoztatást nyújt.