Varga Ágota négy filmje megjelent DVD-n

A termékeny, legkülönbözőbb témakörökben dokumentumfilmeket alkotó Varga Ágota négy filmje jelent most meg mindenki számára elérhető DVD formájában is. Közülük a cigány holokausztról készült filmje segíti a közép- és felsőfokú oktatási intézmények téma iránt érdeklődő hallgatóit és oktatóit a történelem mind mélyebb megismerésében.

A tavalyi BIDF-en bemutatott Szülei szeme a 2007-es Filmszemlén vetített, nagysikerűSzemünk fénye folytatása. Tíz évvel ezelőtti munkájában, a rendező egy vak házaspár gyermekvállalási szándékát járta körül a rá jellemző alapossággal, intim közelségbe hozva Katit és Győzőt. A második etapban már az időközben felcseperedett gyermek, Ferike a főszereplő, aki betonbiztos támaszként szolgál világtalan szülei számára. A kiadvány egyébként attól is egyedülálló, hogy tartalmazza a film akadálymentesített verzióit: az alapkiadás mellett szerepel a lemezen egy narrált változat, amely vakok és gyengénlátók számára teszi átélhetővé Varga munkáját, illetve egy alaposan kibővített magyar feliratsáv a siketek és nagyothallók számára.

Erősen hiánypótló megjelenés a Cigány holokauszt, amelynek kiadását a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A rövid, 10-20 perces kisfilmek olyannyira átfogó képet festenek a holokauszt korábban elhallgatott száláról, amelyek – az alkotó és a döntéshozók konkrét ötlete szerint – a téma oktatását is elősegíthetik középiskolákban vagy felsőoktatási intézményekben. A DVD-re rákerült még a 2000-ben debütált Porrajmos, valamint a cigány munkaszolgálatosok túlélőit is szerepeltető Fekete lista.

Fentiek mellett elérhetővé válik a Leszármazottak, illetve a negyedik lemezre kerülőOperatív érték és A tartótiszt. Előbbiért Varga Ágota a 2005-ös Filmszemle Rendezői díját nyerte el. A Leszármazottak olyan szereplőket állít a kamera elé, akik így vagy úgy, de kénytelenek megküzdeni háborús bűnös felmenőik emlékével. Szintén múltidéző alkotás A tartótiszt, amelynek alapja a katolikus egyházat sújtó, a második világháború után Kelet-Közép-Európában igen gyorsan kivirágzó kommunizmus. A klérus bebörtönzött tagjai mellett már a Rákosi korszakban elindult egyes egyházi személyek beszervezése, akik aztán titkos jelentések révén számoltak be az államnak az egyházban történő eseményekről, vagy épp a mindennapi működésről. A 2015-ben Ember Judit-díjjal elismert film párja, az Operatív érték már a másik oldalt, vagyis a megfigyeltek körét szólaltatja meg.